NextCloud Nedir?
Bulut depolama her geçen gün daha popüler hale geliyor. Bunun sebebi ise bulut depolama sistemlerinin belgeleri ve fotoğrafları başkalarıyla paylaşmanın kolay bir yolu olması, eskiden yanımızda taşığımız harici diskler gibi çeşitli cihazlara gerek duymamamız, kısacası herhangi bir yerden cep telefonu veya bilgisayar aracılığı ile kolayca ulaşılabilir ve düzenlenebilir bir imkan sunmasıdır. Nextcloud, Dropbox, ownCloud veya OneDrive gibi hizmetlere çok benzeyen bir bulut sağlayıcısıdır. Yani en basit haliyle, Nextcloud sunucusu, Dropbox veya iCloud gibi hizmetlere alternatif bir ücretsiz yazılımdır diyebiliriz. Bireyler ve işletmeler için açık kaynaklı bir yazılım sunar. Dosyalarınıza nerede olursanız olun internet üzerinden her zaman erişilebilir olacak şekilde ayarlayabilir, farklı uç cihazlar aracılığıyla dosyalarınıza erişebilir ve arkadaşlarınızla, çalışanlarınızla kolaylıkla paylaşabilirsiniz.
NextCloud Ne işe Yarar ve Nasıl Kullanılır?
Nextcloud, OwnCloud’un eski geliştiricileri tarafından tasarlandı ve Haziran 2016’da piyasaya sürüldü. Windows, MacOS, iOS, Linux ve Android dahil olmak üzere çeşitli işletim sistemlerinde kullanılabiliyor. Bu bulut yazılım ile kullanıcılar dosyalarını kendi sunucularına kaydedebilme imkanına sahiptir. Bu durum, özel bir sunucu ya da bir sağlayıcıdaki sunucu olduğu anlamına gelir. Nextcloud, dosyalarının kontrolünü elinde tutan kullanıcılara güvenir. Yani kullanıcılar, belgelerin veya fotoğrafların nerede saklanacağına ve bunlara kimlerin erişebileceğine her zaman kendileri karar verebilirler, ki bu özellik güvenli bir kullanım sunduğundan bu sistemin kullanıcıları tarafından tercih ediliyor. Nextcloud, PHP komut dosyalarını kullanarak çeşitli veritabanlarına erişir. Bu amaçla kullanılan istemciler, sunuculardaki yerel dizinleri otomatik olarak senkronize etmeye de hizmet eder. Bulut sağlayıcı, özel kullanıcılar için ücretsiz kullanımın reklamını da yapar. Nextcloud’un işlevsel ilkesi, ownCloud veya Google Drive gibi diğer bulut hizmetlerine benzer. Kullanıcılar dosyalarını buluta yükler ve ardından birden fazla cihazda bunlara esnek bir şekilde erişebilir ve bunları düzenleyebilir.
Nextcloud’un merkezi uygulaması “Nextcloud Hub” dır. Burada bulut hizmetinin sağlayıcısı, tek bir alanda ortak çalışma için çeşitli işlevleri birleştirmiştir. Buna örnek olarak, Nextcloud Talk’ı verebiliriz. Kullanıcılar, bunu, video konferans yapmak, ekranları diğer katılımcılarla paylaşmak veya sohbet etmek için kullanabilir. Özellikle grup toplantılarında bu yüzden oldukça tercih edilebilir. Nextcloud Groupware ise, kullanıcıların e-postaları almasına ve bir adres defteri ile takvim oluşturmasına olanak tanıdığından kullanışlıdır. Nextcloud Files ise, sürümleri ne olursa olsun (masaüstü veya uygulama) her zaman sabit kalan dosyaların paylaşılmasını sağlar. Böylelikle bir şirketin ekip içi çalışanları sunumlarını veya elektronik tablolarını kolaylıkla paylaşabilir, belgeler hakkında yorum yapabilir ve bunlar üzerinde gerçek zamanlı olarak birlikte çalışabilir. Nextcloud ayrıca Microsoft Office belgelerinin entegrasyonunu da destekler.
NextCloud Ücretlendirme Sistemi ve Güvenlik
Genel olarak, kullanıcılar bulut hizmeti Nextcloud’u bir uygulama olarak ücretsiz bir şekilde indirebilir. Ancak, tüm fonksiyonlarını tam olarak kullanabilmek için, bazıları ücrete tabi olan çeşitli arayüzler kurmak gereklidir. Bir sunucu kurmak isteyenler için hem kurulum hem de güncellemeler konusunda gerekli olan birkaç talimat bulunur. Ancak, kurulum doğru şekilde gerçekleştirilmezse, veri güvenliğinde açık riski vardır. Nextcloud Sync İstemcisi, veri senkronizasyonu için kullanılabilir. Verileri otomatik olarak senkronize eder. Alternatif olarak, kullanıcılar WebDAV’ı kurabilir. Yazılım, bulut sunucusunu standart bir ağ sürücüsü olarak görüntüler. WebDAV barındırma hizmetinin bulunduğu yere bağlı olarak, tehlikeli güvenlik açıkları olabilir. Bunun nedeni, şifreleme için yetersiz kavramlar veya kullanıcının elinde olmayan anahtarlardır. Nextcloud’a kendi akıllı telefonunuzla erişmek için uygulama mağazalarında iOS ve Android için çeşitli uygulamalar mevcuttur. Ancak, kullanıcılar genellikle burada sorunlarla karşılaşabiliyor. iOS kullanıcıları, bazı klasörlere ve dosyalara erişilemediğini bildiriyor. Aynı şekilde, Nextcloud uygulamasıyla verilerin otomatik olarak yüklenmesi zaman zaman sorunlu çalışabilir. Bu nedenle, ek uygulamalar tam ve iyi kurulmadığında, hata ve güvenlik açıkları riskini arttırır. Dolayısıyla kullanılacak ek özelliklerin tam kurulumu gerekir.
Güncel sistemleri seven ve takip edenlerdenseniz NextCloud’u ve özelliklerini deneyebilir, dosyalarınızın yedeklenmesi ve ortak çalışma alanları yaratmanız için kendinize göre düzenleyebilirsiniz.
Yorumlar
Hiç Yorum Yapılmamış